2009. december 7., hétfő

9 dal


Michael Winterbottom filmje a 9 songs 2004-ben látott napvilágot. A főszereplő Matt (Kieran O'Brien) a brit geológus az emlékeiből próbálja megállapítani, hogy mekkora volt szerelme Lisával (Margo Stilley) az amerikai vendéghallgatóval.

A mű címe azért 9 dal, mert kilen koncertbejátszás szakítja meg az erotikus jeleneteket a filmben. Nem dráma, de mégis... nem pornó, de rá lehet fogni... nem romantikus film, viszont eléggé erős benne a szentimentális vonzat. Ami biztos, betiltották. Ugyanúgy tették tiltó listára, mint annak idején a KenPark-ot is, amiben mindent feltáró pornó-jelenetek is helyet kaptak. De miért kell ezeket a filmeket tabu-nak elkönyvelni, mikor a szexualitás éppúgy része az életünknek, mint a reggeli!



"A 9 dal nem koncertfilm, nem pornó, de még szoft-erotika sem. Michael Winterbottom 2004-es dokumentarista stílusgyakorlata vérbeli romantikus dráma, igaz, pont azokból az elemekből építkezik, amiket a konzervatív filmkészítők és cenzorok elsőként húznának ki a szinopszisból: valóságos, explicit, gondos narratív ívet felhúzó szexjelenetekből. Winterbottom olyan körítést szerkesztett intim és kevésbé intim, de mindvégig személyes pillanatokból, amik mind az elsődleges szándékot támasztják alá – a brit Antarktisz-kutató és az amerikai diáklány pár szavas vitái, közös főzőcskéik és főleg koncertélményeik már tökéletes látleletet biztosítanak kapcsolatukról. A 9 dal ugyanis a brit Matt flashbackjeire épül, aki már a nyitányban bevallja, hogy nem emlékszik a beszélgetéseik részleteire, csak a lány ízére, illatára és tapintására, arra, ahogyan egymást kielégítették és koncertekre jártak" - írja a Filmvilág.

A 9 dal szexuális jelenetei megindítóak, bemutatja két fiatal felhőtlen szerelmét, érzelmi hullámvasútjukat. A szeretkezésen keresztül próbál a rendező rámutatni Matt és Lisa kapcsolatára, egy olyan kapcsolatra, melyet teljesen befed a rózsaszín köd... ami végül olyan hirtelen száll fel, mint amilyen hirtelen temette maga alá a szereplőket. A srác hazautazik és vége... lehet valaminek ilyen hirtelen és direkt módon véget vetni? Ezt talán mindenki döntse el maga és aki teheti nézze meg. Ne szabjunk előítéleteket, ne cimkézzük fel a nem látott filmeket. Rá lehet mondani, hogy pornó - látatlanul -, de aki veszi a fáradságot, leül a képernyő elé és végignézi a kicsivel több, mint egy órás opust, rájön, hogy a szexuális jelenetek nem is annyira érdekelték, mint a film hátsó mondandója.



1 megjegyzés:

cho írta...

azt hittem, a dreamers a kép alapján, de ott hárman voltak a kádban, na mind kösz a tippet már töltődik.