2009. május 17., vasárnap

nincs cím

"Én beszélni is úgy szeretek a legjobban, hogy megyek és hallgatok." - mondja Kárász Nelli az Iszonyban, Németh László regényében. Tetszik. Egyszerű és fantasztikus és ez a szimpla mondat mindent elmond, ami a nő lelkében lejátszódik. Ebből is világosan látszik, hogy egyetlen mondat, ami el van helyezve egy terjedelmesebb kontextusban, mennyire rá tud világítani valakinek a lelki világára. Egy egyszerű mondat, ami nem is mond olyan sokat, de mégis, minden egyes szava felér egy újabb mondattal. 


"Az ágy közös. A párna nem." - Pilinszky hírhedt kétsorosa újabb példa arra, hogy egy mondattal mennyi mindent tud kifejezni az ember. Ez a két sor az emberi kapcsolatoknak olyan sűrítménye, mely magába foglalja a bonyolult vonzásokból és taszításokból összeálló viszonyrendszert. Ez a rövid, aforizmatikus forma lényegesen nagyobb intenzitással követeli ennek a kétsorosnak az olvasását, mintha az elhidegülésről, elidegenedésről olvasnánk oldalakon keresztül.


"Vajúdik a sírásó felesége." - ez pedig az utolsó lesz, amit megemlítek a mai napon. Weöres Sándor egyik méltán hírhedt egysorosa. Ez is azoknak a mondatoknak a kategóriájába tartozik, melyek mindent elmondanak, amit egyszerre el lehet mondani. Csak nézzük meg jobban, mit is ír le ez a sorocska? Azt jöhet le számunkra ezekből a szavakból, hogy szülési fájdalmakat szenved el valakinek - jelen esetben egy sírásónak - a neje. De nézzünk csak a szavak mögé és próbáljuk megérteni, hogy mit akar mondani a költő... Ebben a sorban, vagy mondatban - kinek, hogy tetszik - benne van egy egész élet és annyira egyszerű, hogy már észre sem vesszük, mert nem figyelünk oda olyan dolgokra, amik a szemünk előtt vannak. Akarva-akaratlanul mindenben és mindenhol a bonyodalmakat keressük és elsiklunk az egyszerű dolgok felett. Vajúdik - ez szülést jelent, a sírásó - ez pedig nemes egyszerűséggel halát. Benne van ebben a sorban egy egész élet, egy egész körforgás. Most már értitek???



Szerintem kezd az agyamra menni az államvizsgára való tanulás... :)

Nincsenek megjegyzések: